Her er noen selskaper du bør følge med på – Nordiske startups kommer til København!

 

Visste du at det har blitt etablert en egen sirkulær pris for entreprenører i Norden? Nordic Circular Hotspot gikk av stabelen i Helsinki, November i 2024, med en helt ny pris, nemlig Nordic Circular Award.

 
 
 

Denne er rettet mot sirkulære entreprenører i Norden og gir en god oversikt over hvilke selskaper det er verdt å følge med på – 10 av de nominerte skal samles igjen i København under LOOP Forum, 29. og 30. april.

Her kommer de til å samarbeide om en 100 m2-stand i regi av Nordic Innovation. Dette blir et sted for spennende diskusjoner, presentasjoner og samarbeid!

I en sirkulær økonomi tenker man nytt på forbruk og produksjon, slik at ressurser kan brukes igjen og igjen. I stedet for å kaste, gjelder det å gjenbruke, reparere og designe produkter slik at de varer lenger og kan inngå i nye kretsløp. Målet er mindre avfall og bedre utnyttelse av ressursene som allerede er i bruk.

 

– Å samle de nordiske oppstartsbedriftene innen sirkulærøkonomi er utrolig inspirerende. Vi har jobbet i fem år med å bygge et felles nordisk marked for sirkulære løsninger, og nå ser vi virkelig at det begynner å skje.

Einar K. Holthe, Managing partner i Nordic Circular Hotspot

 

Det er komplekst – men ikke for alle. En ny generasjon designere tenker sirkularitet fremfor lineært forbruk: – Å samle de nordiske oppstartsbedriftene innen sirkulærøkonomi er utrolig inspirerende. Vi har jobbet i fem år med å bygge et felles nordisk marked for sirkulære løsninger, og nå ser vi virkelig at det begynner å skje, sier Einar Kleppe Holthe, en av managing partners i Nordic Circular Hotspot.

– Det er spesielt givende å se hvor mange løsninger som er klare for skalering – løsninger som tar utgangspunkt i lokal og regional forståelse, og som viser hvordan vi kan ta bedre vare på naturressursene våre. Jeg gleder meg stort til to dager med samarbeid, idéutveksling og konkrete løsninger på LOOP Forum i København.

 
 

Award Tour skal gjøre Norden mer sirkulær

Partnerne i Nordic Circular Hotspot samarbeider for å akselerere den sirkulære overgangen i Norden, hvor landene generelt har et veldig høyt ressursforbruk. Norge har for eksempel sin overshoot day allerede 16. april i år, dette betyr at landet har brukt opp sin andel av jordens naturressurser, ifølge Earth Overshoot Day. Samtidig er Norge kun 2,4 % sirkulært, ifølge Circularity Gap Report, noe som betyr at 97,6 % av forbruket består av jomfru-materialer. Med andre ord er vi langt unna en sirkulær økonomi.

Nordic Circular Hotspot arrangerte i november 2024 et prisutdelingsshow med fem nominerte designere fra hvert av partnerlandene. Målet var å sette søkelys på nye designere og eksperimentelle idéer som kan gjøre Norden mer sirkulær.

Vinneren ble Melta Hringrásarlausnir ehf fra Island ("Hringrásarlausnir" er det islandske begrepet for sirkulære løsninger). Melta er et islandsk selskap grunnlagt i 2020 av Björk Brynjarsdóttir og Julia Brenner. Selskapet utvikler en sirkulær løsning for håndtering av matavfall i lokalsamfunn, spesielt tilpasset mindre tettbygde områder. Ved å benytte en fermenteringsprosess kjent som bokashi, omdanner Melta organisk avfall til næringsrik gjødsel. Dette bidrar til å redusere avfallsmengden, kutte klimagassutslipp og forbedre jordkvaliteten. Melta samarbeider med kommuner og bønder for å implementere lokale "mikrobryggerier" som effektivt håndterer matavfall og produserer gjødsel, noe som også reduserer transportbehovet og tilhørende kostnader.

Sammen med 10 av de øvrige nominerte er Melta Hringrásarlausnir ehf invitert til LOOP Forum, som arrangeres på Lokomotivverkstedet i København 29. og 30. april. De nordiske entreprenørene stiller ut på en stand sammen med Nordic Innovation, en organisasjon under Nordisk Ministerråd som arbeider for å gjøre Norden til en pionerregion innen sirkulærøkonomi gjennom Nordisk integrasjon.

Fra Norge kan du møte GIND: GIND AS er et norsk selskap fra Stavanger som utvikler smarte byggematerialer for byområder, parker og infrastruktur. Et av deres hovedprodukter er BIO-DILE, en fugemasse laget av stein og et naturlig bindemiddel fra cashewnøttskall. Denne løsningen gjør det mulig å bruke avfallsmaterialer til å lage sterke og miljøvennlige produkter. BIO-DILE hjelper også med bedre drenering, forlenger levetiden til veier og reduserer CO₂-utslipp.

 

Fremtiden er sirkulær – møt de unge entreprenørene

På LOOP Forum arrangeres “Circular Tours”, hvor de nordiske entreprenørene hver viser frem sine sirkulære produkter og løsninger. De vil også holde presentasjoner på "Speakers Corner-scenen". OUR SHIFT og Melta Hringrásarlausnir ehf deltar på hovedscenen, når Nordic Innovation kl. 11.15 på åpningsdagen presenterer paneldebatten “Collaboration With Startups for Circular Success”.

Pressen er velkommen til å møte de nordiske entreprenørene. Se programmet her.



Nordic Circular Hotspot er et partnerdrevet samarbeidsprogram for å akselerere den sirkulære overgangen i Norden. Programmet ledes av partnere fra alle nordiske land med mål om å fremme samarbeid, kunnskapsdeling og investering i sirkulære økonomiske løsninger. I Norge ledes samarbeidet gjennom Natural State. Målet er å skape sirkulær forandring her og nå. Mer informasjon.

Nordic Innovation er en organisasjon under Nordisk Ministerråd som arbeider for å gjøre Norden til en pionerregion innen bærekraftig vekst. Organisasjonen fremmer entreprenørskap, innovasjon og konkurransekraft i nordisk næringsliv. Nordic Innovation støtter visjonen om at Norden skal være den mest bærekraftige og integrerte regionen i verden innen 2030. Mer informasjon.


Nordiske startups på LOOP Forum

Biomush, Circular Library Network EHF, Gind, Granulous, HÅVA AB, Insutex, Melta Hringrásarlausnir ehf, Nuterials ApS, OUR SHIFT, RE-ZIP ApS, Wa3rm

Next
Next

Gamlebyen Loft utvikles videre med Gamlebyen Villa i St. Halvardsgate 33